پس از گذشت سه دهه از جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، هنوز ناگفتههای بسیاری از بسیج جهانی علیه انقلاب نوپای جمهوری اسلامی وجود دارد. هیچیک از کشورهایی که امروز پرچم حقوق بشر به دست گرفتهاند؛ ولی مرزهایشان را به روی پناهجویان میبندند، نه تنها نمیتوانند حمایت خود از رژیم صدام را انکار کنند؛ بلکه با گذشت زمان و درز اسناد طبقهبندی شده، زوایای جدیدی از کمکهایشان به دیکتاتور عراق افشا میشود.
تسلیحاتی که فرانسه در اختیار عراق گذاشت به مراتب پیشرفتهتر و متنوعتر از تسلیحاتی بود که شوروی به صدام فروخته بود؛ انواع موشکهای هدایتشونده لیزری ایاسـ 30 در سالهای 1983 تا 1986 یعنی در اوج جنگ به بغداد ارسال شد، امضای قرارداد فروش ۱۳۳ فروند داسو میراژ اف ۱ بین سالهای ۱۹۷۸ تا ۱۹۸۷ و فروش جنگندههای سوپر استاندارد مجهز شده با موشکهای اگزوست، نمونهای از این تجهیزات است. «نیویورکتایمز» افشا کرد که اولین جتهای میراژ فرانسه در سال 1981 به عراق تحویل داده شد، یعنی دقیقاً در سال نخست حمله عراق به ایران.
حمایت فرانسه محدود به فروش سلاح نیست، مارتین مارتینسون، در سال 1984 در کتاب خود آشکار کرد که عراق از مشاوران نظامی فرانسوی، حتی در طراحی حمله و دفاع در برابر ایران بهره میگرفت به ویژه در عملیات بیتالمقدس. همچنین طبق اسناد افشا شده در پژوهش آمریکایی «قدرت هوایی کشورهای خلیج» در سال 1993، فرانسویها خلبانان عراقی را آموزش میدادند. پاریس در دو سال پایانی جنگ هم فروش تسلیحات شیمیایی خود به عراق را آغاز کرد. «نیویورکتایمز» در گزارشی در این باره مینویسد که میتران، رئیسجمهور آن زمان فرانسه، معترف بود از نقض تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه عراق از سوی شرکتهای فرانسوی خبر داشته است. ارزیابی کارشناسان آمریکایی نشان میدهد فرانسه سلاحهایی با کاربرد دوگانه را به رژیم بعث فروخته که بیشتر آنها، مجهز به عامل اعصاب بودهاند.
در نیمه اول دی سال 1361 و در زمانی که به نوشته خبرگزاری فرانسه «عراق در مواجهه با شکست در جنگ با ایران برای پاریس مشکلات بسیار سختی را به وجود آورده»؛ طارق عزیز، مرد قدرتمند عراق به فرانسه رفت. وی در دیداری پنج روزه با فرانسوا میتران رئیسجمهور، پیر موری نخستوزیر، کلود شسون وزیر امور خارجه، شارل هرنو وزیر دفاع، ریمی شولزور وزیر تجارت خارجی و برخی رؤسای شرکتهای تسلیحاتی دیدار و گفتوگو کرد. مأموریت اصلی وی، مهلت خواستن برای بازپرداخت بدهیهای عقبافتاده سفارش جدید تسلیحات جدید، تسریع در تحویل 30 فروند دیگر از هواپیماهای میراژ F1، موشکهای هوا به دریای اگزوست و... بود.
رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر خود با دانشآموزان عازم راهیان نور، به نقش کشورهای جهان به ویژه فرانسه در زمان جنگ اشاره کردند. کاش در دیدارهای «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه با مقامات ایرانی هم، این سابقه ننگین پاریس یادآوری میشد تا نتواند پس از بازگشت از تهران بگوید: «ایرانیها نوعی شور و علاقه برای ظرفیتسازی و دستیابی به موشکهای بیشتر و بیشتری دارند... بنابراین، خطر بیثباتسازی کل منطقه وجود دارد. من به مسئولان ایرانی گفتم که درباره این خطر نگرانیم و آنها باید موضع میانهروتری درباره توانمندیهای بالستیک خودشان اتخاذ کنند.»
ارسال نظرات